BERITA BAIK!!!

Isnin, 23 Julai 2012

IKAN SAMBAL HIJAU



Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal hitam
10 biji cili padi hijau
2 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 biji tomato hijau
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
i sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak

Cara Membuat:
1. Ikan dibuang perut dan dibersihkan.  Perap ikan dengan jus limau selama 1 jam.  Kemudian bilas dengan air.  Toskan

2. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam.  Perap selama setengah jam.  Kemudian goreng ikan hingga garing.  Ketepikan

3. Tumbuk cili padi, cili hijau, cili merah, bawang putih, tomato dan garam secara kasar.

4. Panaskan 5 sudu besar minyak dalam kuali.  Tumiskan bahan yang ditumbuk hingga masak dan pecah minyak.

5. Tuang sambal hijau di atas ikan sewaktu menghidang.

Siap...selamat mencuba >>>PASTI JADI!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan