BERITA BAIK!!!

Jumaat, 17 Februari 2012

ReSePi “PeRap AyaM / ChicKen MaRinate”

Sebenarnya, Mama Mia 'p.e.r.a.p a.y.a.m' nie untuk sesi BBQ Guru di sekolah.  Hari nie sekolah Mama Mia mengadakan Kem Kepimpinan Pelajar untuk ahli Lembaga Pengawas Sekolah.  Jadi Mama Mia telah ditugaskan untuk 'perap ayam' di bawah AJK Masakan.  Rakyat jelata kat sekolah Mama Mia ni memang 'hantu' ayam BBQ...setiap kali ada kem pasti BBQ ayam nie menjadi antara menu utama.
Sesiapa yang mahu resepi minta maaf kerana ayam panggang ni versi try n error Mama Mia x denye resepi turun temurun ke apa ke. Tapi ble lah cuba... 
Mama Mia taruh, halia, bawang putih, cili kering, lada sulah, kicap manis, gula, garam, jus perahan lemon, gula merah, serai, kunyit…
Apa susahnya...blend jer semua bahan2x tu dan perap je bersama ayam kemudian simpan dalam peti sejuk. Mama Mia suka letak bawang putih banyak sikit, sebab Mama Mia suka rasa bawang putih tu terasa pada ayam… lagi pun makan bawang putih sangat bagus sebab dapat mengelakkan tubuh kita dari mendapat kanser. Kalau rasa nak lagi sedap..jangan lupa tambah madu. Lepas tu bila time nak masak bakar je dalam oven… senang kan!!!



2 ulasan:

  1. shakina shukri6 Julai 2012 8:35 PTG

    salam.mama mia, ayam nak perap brape lame ek ??:)

    BalasPadam
  2. Gud sharing.. Jom singgah blog saya shahhaslinda.blogspot.com

    BalasPadam