BERITA BAIK!!!

Sabtu, 28 Julai 2012

How To BIKIN AYAM PANSOH???

Petang tadi Mama Mia berbuka puasa di rumah kawan Mama Mia.  Sebenarnya itu adalah request dari Mama Mia kerana tersangatlah teringin untuk belajar "BIKIN AYAM PANSOH".  Jadi Mama Mia nak kongsilah dengan pembaca-pembaca blog semua RESEPI AYAM PANSOH ni..



Bahan-bahan
1 mangkuk halia dihiris nipis-nipis
1 mangkuk bawang putih diketuk
1 mangkuk serai yang telah dimayang
1 mangkuk bunga kantan yang telah dimayang
5 batang serai yang diketuk
Daun pucuk ubi yang diramas dan dibilas dengan air
Garam secukup rasa
Kiub ayam knorr/Perencah Maggie sedap
Buluh
Ayam 2 ekor

Langkah-langkah
1.  Gaulkan ayam dengan halia, bawang putih, serai, bunga kantan, daun pucuk ubi, garam, kiub ayam knorr



2.  Masukkan ayam yang telah digaul tersebut sedalam 3/4 ke dalam buluh



3.  Masukkan air ke dalam buluh sehingga menutupi permukaan ayam di dalam buluh tersebut

4.  Tutup permukaan buluh tersebut dengan daun pucuk ubi

5.  Bakar buluh tersebut seperti membakar lemang sehingga air di dalam buluh tersebut mendidih

6.  Siap untuk di hidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan