BERITA BAIK!!!

Jumaat, 1 Julai 2011

Kuih Buah Melaka

Tak sampai sebulan lagi kita akan menyambut Ramadhan.  Sebelum Ramadhan menjelma saya perlu bersedia mana tau kalau ada hari sibuk x sempat pula nak masak sendiri kan.  Nak beli pun x ada pilihan sangat dah nama pun merantau di tempat orang kan???**hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.jadi, paham2 jer lah** So, saya terpaksa train my maid masak.  Minggu nie jer saya train dia buat beberapa jenis kuih.  For today, I just nak share dengan pembaa-pembaca blog saya cara nak buat kuih buah Melaka.  Ini memang my favourite.




Bahan2
>>200g tepung pulut
>>350ml air daun pandan
>>200g gula melaka
>>100g kelapa parut
>>1/2 sudu garam

Cara Membuat
1.  Campurkan tepung pulut bersama air daun pandan dan pewarna
2.  Uli ramuan sehingga menjadi doh
3.  Hiris gula melaka seperti buah dadu
4.  Masukkan gula melaka ke dalam doh yang telah dibulatkan menjadi kecil
5.  Masukkan ke dalam air yang telah mendidih
6.  Angkat apabila kuih tersebut tibul di permukaan air
7.  Gaul dengan kelapa yang telah dicampur dengan garam

GERENTI JADI!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan