BERITA BAIK!!!

Ahad, 19 Jun 2011

MENGHADAPI ANAK YANG NAKAL DAN HIPERAKTIF

Kadang-kadang Mama Mia merasa susah hati, jika melihat anak sendiri melakukan perbuatan yang tidak baik.  Walaupun anak Mama Mia masih kecil tapi *nak melentur buluh biarlah dari rebungnya*.  Kanak-kanak boleh menjadi nakal kerana terpengaruh dengan kawan-kawannya di sekolah atau memang dia tergolong dalam anak yang hiperaktif.  Walaupun Mama Mia nie seorang cikgu, tapi realitinya bukan senang hendak mengajar dan mendidik anak sendiri.  
Mama Mia ada minta pendapat daripada beberapa orang doktor tentang bagaimana hendak menghadapi anak yang nakal dan hiperaktif.  Ada beberapa tips yang telah diberikan tetapi Mama Mia akan kongsikan tips-tips tersebut pada masa yang akan datang.  Hari ni Mama Mia just nak kongsikan salah satu tips yang telah diberikan.............

Tips 7- Sejak kecil, berikan bermacam-macam aktiviti kepada anak.  Kesibukan tersebut boleh disesuaikan dengan kecenderungan dan kesukaan si anak.  Jika anak suka membaca dan menulis, ajaklah dia ke pesta buku atau kedai-kedai buku.  Jika dia suka berolahraga beri sokongan kepadanya untuk dia mempelajari olahraga kesukaannya, atau di bidang seni atau bidang-bidang lainnya.

Mama Mia sangat 2 tertarik dengan Tips 7 ni. Jadi, Mama Mia fikir dan kaji tentang perkara2 yang anak Mama Mia suka.Mama Mia try tips 7 nie dan ternyata ianya amat berkesan.  Anak Mama Mia suka mewarna, menggunting,menyanyi n dah tentu berkubang dalam swimming pool.  That s the reason I send her to join Wonder Art Class n Swimming Class.  Ada orang cakap "anak kecil lagi tak perlulah nak 'stress' kan dia lagi".  Nak dengar orang berhenti cakap susahlah kan??? Mulut tempayan boleh lah tutup. Pada Mama Mia, 'The important thing is I know the reason I did it'.  Lain orang, lain sikapnya, lain perwatakkannya, lain kemampuannya.  Tak ada manusia yang sempurna dan sama di muka bumi nie.  Kanak-kanak pun macam tu juga....ada yang ok ada yang tidak ok. 

Alhamdulillah, after join Wonder Art Class n Swimming Class nie banyak perubahan yang dapat dilihat daripada anak Mama Mia.  She always ask me about time table class.  Contohnya...

Mia  :  Bila Mia ada art class dekat club lagi mummy?
Mama Mia  :  Next week sayang
Mia  :  Ala...lambatnye.  Swimming class ada tak hari nie?
Mama Mia  :  Tomorrow ada la..
Mia  :  Tak boleh hari-hari ker mummy?  Mia suka.

Conclusion:  I tak paksa anak I ok!!!!!!!!!  She ask for it.

Now, Mama Mia rasa lega kerana orang2 yang kata Mama Mia ni paksa anak buat ini itu sebenarnya tanggapan mereka SALAH. Reality, anak Mama Mia memang tak rasa *stress* pun dengan class2 yang dia join tu.  Malah dia benar2 enjoy.

Ini antara hasil 'art work' dia...

Yang tak tahannya dan membuatkan Mama Mia ketawa *spelling nama dia*

Just know how to spell QIS. *hehehe*

Q, I, S tu dah betul tapi I, U, D tu ntah la.  Tapi tak pe good try at least she try to recall her memory.
So, if u need your child happy and fun...why not you try let them join Wonder Art Class.  A happy child is able to explore the world through natural interest and to express their creativity and ideas n any way they love to.  Sadly our children spend most of their times in classroom, in tuition center or in front of TV.  They need to get out from "adult's expectation".  Why not let them dive into all kinds and creative art, music, drama and story.  
If pembaca blog Mama Mia in Miri, sudah pasti Mama Mia will help you.  Just contact me n I will send U the right place ok.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan