BERITA BAIK!!!

Sabtu, 2 Julai 2011

IKAN TIGA RASA

Notis: Tambah nenas lagi sedap

Bahannya
1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan dan kelar kedua belah badan]
1 labu bawang besar } mayang 
5 ulas bawang putih }mayang
1 inci halia }mayang
7 tangkai cili kecil } mayang
nenas }potong dadu
1 biji tomato}mayang
gaam secukup rasa
Minyak untuk goreng ikan 

Bahan Sos 
½ cawan sos tomato 
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram 
1/2 cawan air perahan asam jawa1 sudu kecil gula
2 biji limau kasturi}diperah dan ambil jusnya
Bahan Hiasan 
1 pokok daun bawang [potong 3 – 4 cm] 
2 biji cili merah ] 
2 biji cili hijau ] mayang 
 

Cara  
1. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dan kuning keeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan. 
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi. 
3. Kacau rata sehingga mendidih. Masukkan bahan hiasan dan tutup api. 
4. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan. 

 SELAMAT MENCUBA

1 ulasan: