BERITA BAIK!!!

Sabtu, 4 Jun 2011

TOMYAM THAI

TOMYAM MAMA MIA

LUNCH semalam nie

Bahan2
* 300g udang sungai
* 1 biji bawang besar (di potong dadu)
* 7 ulas bawang putih (diketuk)
* 10 tangkai cili padi (5 tangkai ditumbuk dan 5 tangkai lagi di mayang)
* 3 biji tomato (2 biji di 'blend' bersama 200ml air dan 1 biji di potong dadu)
* 2 batang serai (diketuk)
* Daun sup or daun bawang (salah satu jer)
* Cendawan
* Sayur jagung
* 1 camca besar minyak masak
* 5 biji perahan jus limau nipis
* 2 helai daun limau purut
* Garam secukup rasa

Cara Membuat
1. Tumis bawang putih dengan minyak masak sehingga naik bau
2. Masukkan serai dan cili yang telah ditumbuk
3. Masukkan 2 biji tomato yang telah di 'blend'. Biar mendidih.
4. Masukkan udang dan garam
5. Selepas 1 minit udang di dalam kuali masukkan cendawan dan sayur jagung.
6. Setelah mendidih masukkan baki cili padi, tomato, daun sup/bawang, bawang besar, jus limau nipis dan daun limau purut.
7. Biarkan seminit dan tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan