BERITA BAIK!!!

Selasa, 28 Jun 2011

Keluarga P Ramlee tuntut royalti RM200 juta adalah wajar2011/06/28

GEORGETOWN: Tindakan ahli keluarga Allahyarham Tan Sri P Ramlee menuntut royalti hasil bayaran daripada tayangan filem lakonan seniman itu daripada syarikat produksi, Shaw Brothers adalah wajar, kata pelakon veteran Datuk Mustapha Ma'arof.

Mustapha yang juga anggota Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) berkata, tindakan itu wajar kerana syarikat berkenaan memperolehi keuntungan hasil penayangan filem-filem P.Ramlee.
"Sebagai anak seni, saya sokong hasrat keluarga P Ramlee menuntut hak mereka bagi mendapatkan royalti hasil daripada tayangan filem lakonannya namun semuany

a bergantung kepada Shaw Brothers untuk pertimbangan sewajarnya," katanya kepada pemberita selepas berucap pada majlis "Bicara Seni P.Ramlee - Seniman Sepanjang Zaman" di sini, hari ini.
Akhbar baru-baru ini melaporkan waris P Ramlee bercadang menuntut royalti daripada bekas majikan seniman agung itu hasil bayaran tayangan filem lakonan Allahyarham di stesen televisyen termasuk televisyen berbayar yang dikatakan mencecah RM200 juta.

P Ramlee adalah seniman yang dikenang dan disanjung sepanjang zaman menerusi pembabitannya dalam lebih 60 buah filem dan 360 lagu.

Bicara itu ianjurkan hasil kerjasama antara Arkib Negara di bawah Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan bersama Universiti Sains Malaysia (USM) bertujuan mengumpul, menambah dan melengkapkan maklumat berkaitan Allahyarham Tan Sri P Ramlee untuk simpanan di Arkib Negara.

Antara barisan panel di bicara itu ialah Profesor Madya Razif Mohd dan Profesor Madya Samad Salleh dar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan