1 mangkuk halia dihiris nipis-nipis
1 mangkuk bawang putih diketuk
1 mangkuk serai yang telah dimayang
1 mangkuk bunga kantan yang telah dimayang
5 batang serai yang diketuk
Daun pucuk ubi yang diramas dan dibilas dengan air
Garam secukup rasa
Kiub ayam knorr/Perencah Maggie sedap
Buluh
Ayam 2 ekor
1. Gaulkan ayam dengan halia, bawang putih, serai, bunga kantan, daun pucuk ubi, garam, kiub ayam knorr
2. Masukkan ayam yang telah digaul tersebut sedalam 3/4 ke dalam buluh
3. Masukkan air ke dalam buluh sehingga menutupi permukaan ayam di dalam buluh tersebut
4. Tutup permukaan buluh tersebut dengan daun pucuk ubi
5. Bakar buluh tersebut seperti membakar lemang sehingga air di dalam buluh tersebut mendidih
6. Siap untuk di hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan