BAHAN
A (Lapisan Bawah)~Pulut
2 Cawan Beras
Pulut
2 ½ cawan
santan cair (½ biji kelapa)
½ sudu teh
garam
2 cawan
santan pekat
½ cawan air
tapisan santan
1 sudu teh
pewarna hijau
½ cawan gula
pasir
½ cawan
tepung gandum
3 biji telur
1 sudu teh
garam
CARA MEMBUAT
- Basuh beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak
- Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak
- Lapikkan plastik ke dalam loyang bulat ataupun empat segi berukuran 8 inci
- Tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik
- Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata kemudian tapiskan
- Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku
- Tuangkan perlahan-lahan di atas pulut tadi
- Kukuskan selama 30 minit
- Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan