BERITA BAIK!!!

Rabu, 7 Mac 2012

PULUT SERIMUKA

Today Mama Mia just nak share resepi Pulut Serimuka dengan pembaca-pembaca blog Mama Mia semua.  



BAHAN A (Lapisan Bawah)~Pulut
2 Cawan Beras Pulut
2 ½ cawan santan cair (½ biji kelapa)
½ sudu teh garam

Pulut serimuka


BAHAN B (Lapisan Atas)~Hijau
2 cawan santan pekat
½ cawan air tapisan santan
1 sudu teh pewarna hijau
½ cawan gula pasir
½ cawan tepung gandum
3 biji telur
1 sudu teh garam



CARA MEMBUAT
  1. Basuh beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak
  2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak
  3. Lapikkan plastik ke dalam loyang bulat ataupun empat segi berukuran 8 inci
  4. Tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik
  5. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata kemudian tapiskan
  6. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku
  7. Tuangkan perlahan-lahan di atas pulut tadi
  8. Kukuskan selama 30 minit
  9. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan