BERITA BAIK!!!

Sabtu, 22 Oktober 2011

Mi Bandung Mama Mia


Today, Mama Mia nak share resepi Mi Bandung.  

Bahan-bahan:
1/2 kg daging batang pinang
1/2 kg udang 
sawi ikut suka banyak mana suka-dipotong
2 jag air
2 biji tomato dibuang kulit dan dikisar
3 sudu makan minyak masak
1 sudu besar tomato puri
1 sudu besar tepung jagung dibancuh bersama 1 cawan air
4 biji telur
Garam
Gula

Bahan Sampingan:
2 bungkus mi kuning-dicelur
5 tangka daun bawang
3 biji limau kasturi dibelah 2
2 biji cili besar dipotong nipis dan menyerong
bawang goreng ikut suka

Bahan (A) dikisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 sudu besar udang kering -direndam hingga lembut

Cara Membuat:
1. Rebus daging hingga empuk dan lembut.  Keluarkan daging dan rebus pula udang dalam air rebusan yang sama sehingga lembut.  Angkat dan tapiskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan (A)
3. Masukkan tomato kisar, tomato puri dan air rebusan tadi
Bila mendidih bubuh sawi, serta bancuhan tepung jagung dan tambahkan garam dan gula sehingga secukup rasa
4. Pecah telur sebiji demi sebiji.  Kacau perlahan-lahan sehingga telur hampir masak. Angkat
5. Letakkan mi yang telah dicelur ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah yang sedang panas
6. Taburkan daun bawang, limau kasturi, cili merah dan bawang goreng

SEDIA UNTUK DIMAKAN!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan